Wypieki w tradycji klasztornej. Chleb powszedni i świąteczne specjały Petra Altmann [0] Sprawdź recenzje » Liczba stron:156 Wymiary:175 x 195mm Oprawa:miękka ze skrzydełkami ISBN:978-83-7516-236-3 Tłumacz: Renata Baranowska Rok wydania:2010 Wydanie:Pierwsze Wydawnictwo:Wydawnictwo Świętego Wojciecha Rodzaj:KSIĄŻKA SZCZEGÓŁOWE INFORMACJE Dawniej w każdym klasztorze znajdowała się piekarnia. Zakony były samowystarczalne i wypiekano tam wszystko, co potem spożywano, przede wszystkim chleb, ale również placki, ciasteczka oraz słodkie i pikantne przysmaki. Zwłaszcza na duże święta kościelne wypiekano prawdziwe specjały, aby osłodzić sobie nimi życie. Dr Petra Altmann, specjalizująca się w zwyczajach i życiu klasztornym, uchyla przed nami rąbka tajemnicy klasztornej tradycji piekarskiej, wzbogacając ja legendami i historią powstania przysmaków. W książce podano 85 przepisów na najbardziej ulubione dania i dotąd niepublikowane recepty z piekarni opactwa cysterek Oberschönenfeld, w Gessertshausen w Szwabii. Te słodkie i pikantne przysmaki będące częścią tradycji klasztornej można bez kłopotu przygotować również w domu.