T: 61 659 37 55

E: sklep@swietywojciech.pl

WYSYŁKA

dostawa

JUŻ OD

Zdrowe odżywianie według recept klasztornych

Petra Altmann

Liczba stron:
154
Wymiary:
180 x 195
Oprawa:
broszura
ISBN:
978-83-7516-197-7
Tłumacz:
Renata Baranowska
Rok wydania:
2009
Wydanie:
Pierwsze
Wydawnictwo:
Wydawnictwo Świętego Wojciecha
Rodzaj:
KSIĄŻKA
SZCZEGÓŁOWE INFORMACJE

Dzięki tej książce poznajemy tajniki kuchni klasztornych. Autorka podaje przepisy na tradycyjne zdrowe i łatwe do przyrządzenia potrawy. Podkreśla, że kuchnia klasztorna, to kuchnia ekologiczna. Opisuje także sens i korzyści płynące z klasztornych zasad odżywiania się i jego całościowy wpływ na ciało, ducha i duszę.Siostra Felicyta, benedyktynka, proponuje potrawy na każdą porę roku, uwzględniając zmieniające się w ciągu roku zapotrzebowanie energetyczne organizmu człowieka i różnorodne produkty sezonowe.Ta bogato ilustrowana książka zawiera wiele fachowych porad i sprawdzonych przepisów.

Nowe Towar niedostępny 9788375161977 5,00
NASZA
CENA
5,00

DOSTĘPNOŚĆ:

Brak

Dostawa już od 2,99 zł
Recenzje czytelników
Średnia ocen: Brak ocen
5 gwiazdek
0
4 gwiazdki
0
3 gwiazdki
0
2 gwiazdki
0
1 gwiazdka
0

Dodaj swoją recenzję

Mam konto

Nie mam konta

 

Skorzystaj z konta

Zaloguj się

Recenzje kupujących

Duchowy.pl

Opinia z dnia: 31.05.11r

Zdrowe odżywianie a zarazem przygotowanie potraw smacznych i przynoszących wiele przyjemności również dzięki ich apetycznemu wyglądowi. Niemożliwe? Wręcz przeciwnie – lecz by apetyczne i zdrowe pyszności przygotować, sięgnąć trzeba najpierw po książkę benedyktynki, siostry Fidelis Happach i dietetyczki, dr Petry Altman „Zdrowe odżywianie według recept klasztornych”. Potrawy, jakie proponuje nam siostra Fidelis, są ponadto dość łatwe do przygotowania, a wiele z nich sprawi sporo przyjemności również wegetarianom. Siostra Fidelis i Petra Altman wychodzą ze słusznego założenia, że przez setki lat w klasztornych zbiorach gromadzono tysiące przepisów kulinarnych, ale też porad dotyczących właściwego odżywiania się i dietetyki. Dlaczego tak czyniono? Bowiem wielu duchownych miała świadomość faktu, iż zdrowie ducha osiągnąć można jedynie wówczas, gdy zapewni się zdrowie ciału, a pomocne w procesie leczenia duszy będzie również dobre samopoczucie. Benedyktynka postanowiła więc sięgnąć po klasztorne recepty, przepisy i zbiory, po czym wspólnie z dietetyczką wybrały z nich to, co najlepsze. W pierwszej części książki autorki prezentują biblijne, tradycyjne potrawy. Wspominają o symbolicznym ich znaczeniu w Piśmie Świętym, opisują jadłospis mnichów czy klasztorne zwyczaje żywieniowe. Nadmieniają też o zasadach dobrego wychowania i rytmie posiłków, które to uwagi z powodzeniem zastosować można również w codziennym życiu. Ogromnie ciekawe są opisane przez siostrę Fideli reguły żywienia, przygotowane przez znanych zakonników – świętego Bazylego, Hildegardę z Bingen czy Ignacego Loyoli. A opis kulinarnych „wynalazków”, których twórcami byli mnisi zaskoczy wielu czytelników i stanowić będzie wspaniałą ciekawostkę. To tyle jeśli chodzi o ciekawostki. Dalej autorki przystępują do konkretów. Piszą więc, jak skomponować idealny jadłospis oraz co z klasztornej kuchni warto zastosować w naszym domu. Prezentują przydatne informacje o ziołach, następnie przechodząc do opisów konkretnych potraw. Czegóż tu nie ma! W książce odnajdujemy cudowne wiosenne sałatki, pyszne desery i naprawdę efektowne dania główne. A świadomość, że wszystko to jest w dodatku zdrowe, przysporzy nam dodatkowej przyjemności podczas posiłku. Interesujący jest układ, zgodnie z którym prezentowane są poszczególne przepisy. Autorki uszeregowały je zgodnie z rytmem pór roku, wychodząc z założenia, że potrawy przygotowywać należy ze składników świeżych i dostępnych w określonym czasie. Na dany przepis składa się barwna ramka, w której zaprezentowane są składniki, oraz sposób przygotowania. Bardzo często w sąsiedztwie przepisu autorki zamieszczają praktyczne porady dotyczące na przykład sposobu podawania danej potrawy czy dekoracji stołu. Oczywiście niemałe znaczenie ma to, że zaprezentowanych w tej książce zostało potraw tak wiele, że niemal każdy odnajdzie w niej coś odpowiadającego własnym gustom, preferencjom kulinarnym. Są specjały dla „mięsożerców” i dla jaroszy, jest szczypta cukru i kropla kwasu. W dodatku większość przepisów jest naprawdę prostych, część z nich można też wcielić w życie błyskawicznie, co odpowiada współczesnemu człowiekowi, który nie ma czasu ani chęci, by długo wysiadywać w kuchni. Jedyną wadą publikacji jest brak zdjęć prezentujących poszczególne potrawy, które mogłyby zachęcić do samodzielnego ich przygotowania, jednak mimo tego książkę „Zdrowe odżywianie według recept klasztornych” można polecić wszystkim, którzy pragną spożywać potrawy smaczne, czasem – nietypowe i oryginalne, ale też naprawdę zdrowe.

Recenzja była przydatna

Granice.pl

Opinia z dnia: 25.11.11r

Stan zdrowia człowieka w dużej mierze uzależniony jest od sposobu odżywiania. To, co jemy, ma bezpośredni wpływ na nasz wygląd, kondycję i samopoczucie. Przyjmowane posiłki powinny zatem uwzględniać wszystkie składniki niezbędne dla zdrowia i urody. Najwięcej uwagi do odpowiedniej diety przywiązywano w klasztorach. Tam też powstało wiele nowatorskich dań i napojów, z wielką przyjemnością spożywanych do dnia dzisiejszego. Petra Altmann, wychodząc naprzeciw oczekiwaniom czytelników, pokazuje bogactwo, które wciąż nieprzerwanie tkwi w zakonnej tradycji. Książka Zdrowe odżywianie według recept klasztornych jest znakomitym poradnikiem kulinarnym, wprowadzającym w tajniki zdrowego i smacznego żywienia. Oprócz części teoretycznej podano sześćdziesiąt pięć oryginalnych przepisów siostry Fidelis Happach. Tradycja w klasztornej kuchni sięga czasów biblijnych. Autorka omawia znaczenie potraw w Starym i Nowym Testamencie oraz w innych religiach; przybliża zakonny „żywieniowy” savoir-vivre; podaje rady wielu świętych dotyczące odżywiania; ustosunkowuje się do postu, a także wylicza produkty wchodzące w skład współczesnego menu. Zaktualizowanie tradycyjnych przepisów pozwala na zastosowanie zasad kuchni klasztornej we własnym domu. W tym celu podane zostały praktyczne wskazówki dotyczące obyczajów przy stole, ilości i jakości jedzenia, wyglądu miejsca przeznaczonego na spożywanie posiłków oraz składników i przypraw niezbędnych w każdej kuchni. Część praktyczną kulinarnego przewodnika stanowi sześćdziesiąt pięć oryginalnych przepisów siostry Fidelis Happach. Wszystkie potrawy powstały w oparciu o przepisy tradycyjne, są łatwe w przygotowaniu i podzielone według pór roku. Każdej z nich przyporządkowano inny kolor, co ułatwia odnalezienie właściwej części książki. Do wielu z nich dołączono praktyczne porady. Obok przepisów doskonale znanych, znalazły się również te, które do tej pory nigdzie nie były publikowane. Ów „idealny jadłospis” zawiera przystawki, dania główne, desery, dodatki i napoje oraz propozycje menu na każdą porę roku. Książka Zdrowe odżywianie według recept klasztornych została wzbogacona o liczne, kolorowe fotografie autorstwa Victorii Dolidovich, obrazujące omawiane zagadnienie. Zamieszczono również wykaz literatury polsko- i obcojęzycznej, przypisy, a także spis potraw. Przeznaczona dla wszystkich, którym zależy na doskonałym zdrowiu, pięknej urodzie i dobrym samopoczuciu, z pewnością zostanie przyjęta z radością. Stosowanie się do podanych wskazówek zapewni osiągnięcie spodziewanych efektów.

Recenzja była przydatna

Recenzje czytelników
Ta strona używa cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. akceptuję